tirsdag 3. februar 2015

Blomstrende Hagetre

I min stadig søken etter aktuelle vekster til hagen, snublet jeg over denne skjønnheten av et tre, i det nyeste nummeret av Hagen For Alle. Etter litt ivrig googling på nettet, fant jeg litt mer informasjon om det. Treet bærer navnet Gulved på godt norsk, med det latinske navnet; Cladrastis Kentukea. Med en herdighetssone 3-4 og opprinnelse fra nordamerika, det vokser så langt nord som Ontario i Canada, så det burde det ikke by på noen problemer å få det til å trives i hagen min. Det liker seg aller best i full sol, det henger sikkert sammen med blomstringen. Men det passer egentlig veldig greit, siden vi ligger vestvendt til med sol hele dagen. Det kan nesten bli litt mye av det gode på varme sommerdager, så noen flere trær, som kaster skygger i hagen hadde vært deilig.

Treet blomstrer til rundt St.Hans, med velduftende, hvite klokkeaktige blomster, som henger i klaser ned fra grenene. Jeg leser at det kan bli opp til 15 meter høyt i vill tilstand, men sjelden mer enn 8-10 her hos oss. Med gressgrønne blader, som skifter farge på høsten. Til vakre sjatteringer i gult, gull og oransje. Det er en av tingene jeg elsker er med høsten, alle de vakre fargene. Så det er bare et bonus at treet er fint gjennom hele sesongen.

Jeg leser at den kan være litt vanskelig å få til å blomstre hver sommer her i Norge, på grunn av klimaet. Men når den er så vakker når den først blomstrer, får jeg heller tåle noen blomstringsfrie år inne i mellom. Men jeg leser at det kan ta mange år før treet blomstrer, hvis man starter med frø, eller liten plante. Det hadde nok absolutt vært best å fått tak i et tre med litt størrelse på, så vi slipper å vente 25 år før det skjer noe. Som en av de jeg leste om måtte, rettere sagt foreldrene hans. Jeg tenkte jeg skulle høre med Rustad plantesenteret i Askim til våren, om det er noe de kan få tak i. 

Kanskje det er noen av dere, som har erfaring med dette treet? Evt hvor jeg kan få tak i det? Om du har noen råd, er jeg er takknemlig for all informasjon jeg kan få.Noe så flott.. *Sukk* Til og med mannen min syntes denne var fin. Må ha!

Bilde av et litt yngre tre, men fortsatt vakkert..

Vakre blomsterranker med hvite, klokkeaktige blomster..(Bildene er lånt fra nettet, pictures borrowed online)

2 kommentarer:

 1. Hei! Så hyggelig at du har lagt deg som følger. Hjertelig velkommen! Det må være utrolig spennende å følge drømmen om livet på småbruk. Skal bli spennende å følge bloggen din. Enig at det er et fantastisk tre, men jeg vet ingen ting om det.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anne!! Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din og likte den veldig godt. Masse gode tips og fine bilder :) Så koselig at du titter innom meg. Livet på landet er herlig og mye mer enn jeg noen gang hadde trodd ;) Så langt har det vært en veldig spennende reise! Takk, jeg får høre litt rundt og se om det er noen som vet noe mer om dette treet. Da jeg googlet det, fant jeg noe info på svensk. Kanskje mer vanlig i Sverige? Har sett før at de har tradisjon for noe andre vekster enn her. Kanskje pga mildere klima i sør? Men dette skulle tåle litt kjøligere klima.. Evt kanskje jeg kan høre med Hagen For Alle, siden de har foreslått det :)

   Slett