Gården

Gården


Vi tok over småbruket senhøsten, 2012 og hadde siste innflyttningsdag 14. desember, samme året. Det var veldig lett å forelske seg i stedet, da vi først var ute og så på det. Og vi visste med en gang, at vi hadde funnet drømmehuset. Det hadde alt vi hadde drømt om og enda litt til. Det var her vi skulle bo! Vi kjørte ned innkjørselen, akkurat i tidsnok til å få med oss en av de fantastiske solnedgangene her ute. At mye av visningen foregikk i mørket, med lommelykt er noe vi ler litt av i dag. Det var heldigvis ingen stygge overraskelser, da vi så huset i dagslys for første gang, etter å ha kjøpt det. Men en del morsomheter, som balkongen på drivhuset, som ingen av oss hadde fått øye på i mørket.. Når man har bodd i en liten leilighet i byen, store deler av livet. Hvorav mange år uten balkong. Er balkong på drivhuset, en utrolig luksus. For ikke å snakke om alt det andre som følger med, som plass og åpne landskap, så langt øyet ser.


Solnedgang over Roseland..


Roseland er et lite småbruk i Båstad, Østfold. Som ligger idyllisk til, i naturskjønne omgivelser, med utsikt over vannet Øyeren og skogen et steinkast unna. Småbruket hadde opprinnelig navnet Aaser Gård, men jeg og mannen min bestemte oss for å døpe det om til Roseland, som er satt sammen av begges etternavn. Før i tiden var det en større gård som lå her, nå er det bare et lite bruk igjen, med 5 mål tomt. Av disse 5 målene, er drøyt 1/3 hage. Resten er skog, hovedhus og gårdsbygninger, som består av låve, stabbur og et stort drivhus på 40 kvm. Vi har foreløpig ingen gårdsdyr, men drømmer om hagehøns, et par ender, geit og sau. Planen er å starte med noen høner og se hva det blir til etter det. I mellomtiden er det lov å drømme.


Huset i all sin vinterprakt..
Som med mange andre gamle hus, er hovedhuset bygget på i flere omganger, med et lite gjennomtenkt påbygg. I alle fall sett i dagens øyne. Gamle detaljer på fasaden er tatt vekk, rundt vinduer, mønepynt osv. Antakelig for å gjøre det tidsriktig. Vinduer skiftet ut til det som en gang var regnet som veldig flott. Husmorsvinduer, med en, stor glassflate. For å nevne noe.. Planen er å endre alt tilbake til den gamle stilen, sakte men sikkert. Det vil helt sikkert ta oss mange år å bli ferdig, men vi har god tid. Prosjektene er mange og bankkontoen sprenges ikke akkurat av penger. Men det er en egen tilfredstillelse i å se endringene, ta vare på noe gammelt, i våre øyne verneverdig og se at det blir estetisk vakrere rundt oss.Vi vet ikke hvor langt tilbake Aaser gård er fra, men gården er nevnt i en bok om norske gårdsnavn fra 1897. Så gården må være fra før den tid. Hvis noen har noe informasjon om gården, blir vi kjempeglade! Det være seg stort, eller smått. Vi er veldig interessert i å vite historien til stedet vi bor på.


Avisutklipp av Aaser gård og veslestua fra 1913, som vi har fått fra det lokale historielaget..


Sånn så småbruket ut da vi tok over.. Bildene er tatt fra salgsannonsen, på finn.


Mye har skjedd her siden den gang. Blant annet beplanting og forskjønning av uteområdet..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar